 |
| Forskellige små boder. Her ses matokee-bananer, sweet potatoes, fisk og kød. |
 |
| Ugandisk mad: porrigde og chapaties, posho og bønner, matokee, ris, kød og græskar og til sidst matokee, sweet potatoes og hvide bønner. |
 |
| Grøntmarkedet i Masaka. Her køber vi de fleste af vores frugt og grønt, da udvalget er stort og varerne lækre. |
 |
| Et lille udvalg af, hvad vi ellers lige spiser: pasta og tomatsauce med avokado, frikadeller, grillmad fra Cafe Frikadellen og havregrød med banan. |
 |
| Lidt af de snacks, vi plejer at spise når vi hygger os her på farmen. |
 |
| Lidt kendte mærker fra vesten - dog snyder det lidt, for det smager ikke helt som derhjemme. |
Uganda bliver kaldt ‘Afrikas perle’, og det skyldes, at planter har så let ved at vokse her. Det betyder, at der dyrkes en masse forskellige, lækre frugter og grøntsager. Grøntmarkederne bugner af farver fra de lokales marker. Uforklarligt nok afspejler det sig ikke i de traditionelle, ugandiske retter, vi har fået serveret. Morgenmaden, der spises hernede er for manges vedkommende en kop te og/eller en lille, sød banan. Andre er så heldige at få porrigde (majsmel kogt, til det er tynd grød) og en chapati (flatbrød stegt i uanede mængder olie). Til middag får man gerne en tallerken med enten posho (majsmel kogt, til det er fast), matokee (mos lavet af matokee-bananen – minder om kartoffelmos) eller sweet potatoes med en form for sammenkog til, fx bønner. Alt hernede koges! Det samme står på menuen igen til aften, hvis man da ikke igen får porrigde og/eller chapaties. Alle de lokale lækkerier spises ikke ret ofte, da man holder sig til de tre hovedmåltider – hvis man altså får så meget mad. Ananas, jakafruit og mango kan spises som snacks, men det er min opfattelse, at de hellere vil snacke i småkager, hvidt brød eller andet, der indeholder en masse kalorier. Vi har også fået fortalt, at græshopper og myrer ses som lækre godbidder hernede. Anna, Daniel og jeg spiser ikke, som afrikanerne gør, men forsyner os godt fra grøntmarkedet og de lokale butikker. Til morgenmad spiser vi et kogt æg og en lille, sød banan eller ananas. Nogle gange får vi rugbrød til, når jeg har bagt en rugbrødsblanding, vi havde med hjemmefra. Lørdag er vores fridag, så her har vi bestemt, at vi skal have lækker morgenmad – havregrød med sød banan ovenpå! Til middagsmad får vi ikke sådan det vilde. Vi kan finde på at lave en portion havregrød, spise en banan eller en chapati, de dage vi har tidligt fri. Nogle dage spiser vi også lidt inde på Cafe Frikadellen. Om mandagen, hvor vi er på Cornerstone, får vi posho med bønner eller andet sammenkog (behøver jeg nævne fiske-episoden?) sammen med lærerne. Til aftensmad spiser vi enten ris, pasta eller irish potatoes med sammenkog af tomat, kål, aubergine, gulerød, peberfrugt, løg, hvidløg eller hvad vi ellers kan finde, og dertil en avokado – de smager fantastiske hernede! Vi er for nylig begyndt at få sweet potatoes også, og matokee prøver vi lykken med i aften. Et par gange har vi købt posho og bønner af farmens madmor, når vi ikke har gidet vores egen sammenkog. Ellers får vi også mad på Frikadellen en gang imellem, og det er det eneste tidspunkt, vi sådan får kød. Det skyldes ikke, at vi ikke kan købe kød, men vi synes bare det har fungeret fint uden indtil nu. Kødet kan købes på Frikadellen, og vi har prøvet at lave frikadeller med noget af fars fra grise, der kommer her fra Kamuzinda Farm. Når vi er hjemmefra og får kød i sammenkog, smager det heller ikke særlig godt – måske er det også tanken om, hvor det er købt. Derudover snacker vi ret meget, og måske lidt for meget. Af frugt kan vi få fat i ananas, passionsfrugt, mango, papaya, vandmelon, banan, sukkerrør og appelsiner, og derudover kan der i super-markederne i Masaka købes Cola, Pringles, Snickers, chokolade, Oreos, karameller, slik, brød og Nutella – usunde sager er der nok af! Maden vi spiser hernede er utroligt ensformig, men det skyldes, at vi kun har gasovn og –komfur til rådighed, og ovnen er ikke noget at råbe hurra for, så alt bliver kogt. Vi har dog planer om, snart at lave biksemad og karrygryde. Andre ideer til madlavningen modtages med kyshånd!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar